A méhek betegségei

A MÉHEK BETEGSÉGEI
A MÉHEK SZERVEZETÉNEK MŰKÖDÉSI RENDELLENESSÉGEI A MÉHEK KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT BETEGSÉGEI
Mi a betegség? Vendégségben, ebéd után szódabikarbónát kanalaz. „Sok a gyomorsavam” – rebegi borús arccal. A másik sósavat csöpögtet egy pohár vízbe és megissza. „Kevés savat termel a gyomrom” – mentegetőzik. Távolabb arról beszélgetnek, hogy valakinek a sógora cukorbajos és inzulint kap, mert hasnyálmirigye egyáltalán nem készít inzulint. Tanulság: ha valamely szerv vagy szervrendszer munkájának erősödése, lanyhulása, megszűnése a rendes életműködést akadályozza, az ember megbetegszik. Ugyanezt mondhatjuk a mézelő méhekre is. Örösi Pál Zoltán: Méhek között, Hetedik bővített kiadás, Mezőgazdasági Kiadó – Budapest 1968
Megjegyzés: ezért nem szeretjük mi az immunrendszer erősítése kifejezést: az immunrendszer eleve elég erős! Helyette APIDIÁR® készítményeinkkel az immunrendszer optimális működésének támogatására törekszünk!
A betegségek egy része fertőző, vagyis tovább terjed a betegség kórokozójával. A méh fertőző betegségeinek okozói: baktériumok, szűrhető vírusok, gombák, egysejtű állatkák és atkák.
Örösi Pál Zoltán: Méhek között, Hetedik bővített kiadás, Mezőgazdasági Kiadó – Budapest 1968
Valószínűleg a legnagyobb adóssága a mézelő méhek biológiájának, hogy a méhek szervezetének működési rendellenességeiről olyan keveset tudunk.

Mire gondolok?
Büszkék vagyunk a tudományos takarmányozásra, a különböző gazdasági célú haszonállatok kitenyésztésére.

Szakmai körökben be kell vallani, hogy a húshasznú – köznyelven: brojler – csirkéknek olyan nagy a „mellhúsa” és olyan gyengék az ízületei, hogy 40. életnapja körül már rendkívül nehezen éri el az ivóvizet és megnő az elhullása.

Erről mérésünk is van.

Szakmai körökben be kell vallani, hogy egyes nagytestű pulyka-fajták szívelégtelensége tudományos takarmányozás mellett is komoly termelési zavart okozhat.

Kérdéseim:
Tudományos takarmányozás-e a mézelő méh élelemhiányának pótlására a cukor?Tudományos takarmányozás-e a mézelő méh serkentő etetésére a cukor?

Nem okoz-e a mézelő méh cukorral való táplálása már önmagában minőségi éhezést?

A cukorral való táplálás miatt nem lép-e föl a mézelő méh „valamely szerve vagy szervrendszere munkájának erősödése, lanyhulása, megszűnése” amely „a rendes életműködést akadályozza”?

Mert akkor a mézelő méh – ahogy az ember és a haszonállat is – megbetegszik.